Sunday, December 18, 2011

Fakta - Fakta Mengenai Seven Eleven


Misteri terjawab


Kedai 7-11 diilhamkan oleh Joe C. Thompson, seorang pekerja di kilang Southland Ice Company yang terletak di Dallas Texas. Kedai runcit ini dibuka oleh Thompson pada tahun 1927 didalam kawasan kilang. Ia menjual barangan harian seperti susu, keju dan roti. Kerana mudah mendapat ais dari kilang berdekatan, barangan yang dijual didalam kedai runcit Thompson dapat bertahan lama. Orang ramai juga gemar pergi ke kedia runcit Thompson kerana barangan yang djual tahan lama berbanding yang dibeli dikedai lain.

Bisnes kedai runcit Thompson sangatlah laku sehingga beliau mampu membeli kilang Southland Ice bagi membekalkan ais kepada beberapa cawangan kedainya. Bekas pekerja beli bos!

Kedai-kedai runcit Thompson dibuka dari jam 7 pagi hingga 11 malam dan dari sinilah kedai 7-11 mendapat namanya. Nama kedai 7-11 diambil sebagai nama rasmi pada tahun 1946. Pada tahun 1952 ,cawangan kedainya yang ke-100 dibuka dan syarikat ini membesar dengan mendadak.

Pada tahun 1963, kedai yang beroperasi selama 24 jam dibuka di Las Vegas, Fort Worth dan Dallas. 7-11 menawarkan servis yang unik kepada pelanggan mereka iaitu membenarkan mereka membeli makanan runcit pada bila-bila masa. Ini mungkin sebuah konsep yang kita anggap "dah biasa" tapi apa yang dilakukan oleh
Joe C. Thompson dianggap revolutionary pada waktu itu.

Bila bercakap padal 7-11 tak sah kalau tak cakap pasal SLURPEE. Ianya mula dijual pada tahun 1966 dan sehingga kini 6.5 billion Slurpee sudah dijual. Sebanyak 13 juta Slurpee dijual setiap bulan diseluruh dunia. Perasa paling laku ialah perisa COKE dan Minute Maid. Dua perisa ini tiada di Malaysia. Sungguh sucks ass!

7-11 kini mempunyai lebih 43 000 rangkaian kedai di 16 negara seluruh dunia. Sebuah kedai 7-11 baru dibuka setiap 3.5 jam!

Di Malaysia francais ini dipegang oleh Berjaya Group dan kedai pertama dibuka di Bukit Bintang pada tahun 1984. Kini terdapat 1212 cawangan 7-11 diseluruh Malaysia.

Syarikat 7-11 kini dimiliki syarikat Jepun. Sekitar 80-an 7-11 mengalami masalah kewangan kerana masalah pasaran saham dunia. Syarikat induk 7-11 dibeli oleh syarikat
Ito Yokado yang merupakan pemegang frankais terbesar mereka pada ketika itu. Seperti mana Joe C. Thompson, membeli kilang ais kepunyaan majikan beliau, 7-11 dibeli oleh pemegang frankais terbesarnya pada tahun 1991.

So now you know!

No comments:

Post a Comment